Lisääntynyt hikoilu, väsymys ja kiukku

Kysymys: 45-v loppuivat kuukautiseni ja alkoivat kuumat aallot, nyt olen kohta 50 v. Hikoilu on lisääntynyt viime kuukausina, aamuisin on väsynyt olo ja kiukun puuskat ovat lisääntyneet. Mikä avuksi?

Vastaus: Kyse on vaihdevuosioireista, joihin hikoilupuuskat, väsymys ja mielialan kiristyminen kuuluvat. Jotkut voivat olla itkuherkkiä tai vuorotellen molempia, lisäksi voi tulla uniongelmia ja väsymyksen pahenemista unettomuudesta johtuen. Elämää haittaaviin oireisiin on vain yksi todella hyvin auttava hoito, estrogeeni, jonka kanssa kohdullinen nainen joutuu aina käyttämään keltarauhashormonia.

Koska viimeisistä kuukautisista on mennyt jo muutama vuosi, päästään aloittamaan suoraan vuodottomalla hoidolla, jossa edellä mainitut hormonit ovat koko ajan rinnakkain joko tabletissa tai laastareissa. Kuukautisten päättymisen aikoihin aloitettaessa tarvitaan hormonien vuorottelua, joka taas ylläpitää kuukautiskiertoa kunnes kohdun limakalvon hormoniherkkyyden hiipuessa vuodotkin alkavat niuketa ja päästään siirtymään vuodottomaan hoitoon.

Vuodottomana vaihtoehtona on estrogeeni hormonikierukan kanssa, jolloin keltarauhashormoni estää paikallisesti kohdun limakalvon kasvun ja estrogeeni voidaan annostella joko tabletteina tai iholle laastarina tai geelinä. Estrogeenista on hyötyä naisen kokonaisterveydelle monella tapaa, mutta hoitoa harkitsevan terveyden ja omien henkilökohtaisten riskitekijöiden kartoitus kuuluu asiaan. Gynekologin kanssa pohtien itselle paras vaihtoehto löytyy.

Pirkko Brusila