Virtsatietulehduksen synty ja tunnistaminen

Tavallisesti bakteerit tunkeutuvat virtsateihin nousevasti virtsaputken suulta. Suoliston bakteereja esiintyy normaalisti välilihan alueella, virtsaputken suun ympäristössä ja sen sisäpuolellakin. Nämä bakteerit ja myös ulkosynnyttimien alueella esiintyvät bakteerit voivat helposti kulkeutua virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja aiheuttaa tulehduksia. Näin tapahtuukin esimerkiksi yhdynnän aikana.

Yleisimmät virtsatieinfektioita aiheuttavat bakteerit ovat E.coli, joka on syynä 70–80  prosenttiin infektioista, ja staphylococcus saprophyticus, joka on yleinen varsinkin nuorilla naisilla. Virtsaputkitulehduksen syynä voi olla myös sukupuolitauti klamydia tai tippuri. Valkovuoto emättimestä ei kuulu virtsatieinfektioon, vaan se viittaa emätintulehdukseen.

Virtsatietulehduksen ehkäisemiseksi on syytä juoda riittävästi, vähintään 2 litraa päivittäin. Virtsarakko kannattaa tyhjentää sopivin välein: päivällä 3–4 tunnin välein ja aina yhdynnän jälkeen.

Naisen lyhyt virtsaputki helpottaa bakteereiden pääsyä rakkoon. Miehen pitkä virtsaputki ja antibakteerinen eturauhaserite suojaavat infektioilta. Rakosta bakteerit voivat edetä virtsajohtimia myöten munuaisiin. Normaalisti virtsassa on antibakteerista tehoa ja virtsarakon soluilla on kykyä torjua tulehduksia.

Myös kylmettyminen, rakon harva tyhjennys, yleiskunnon tilapäinen heikkeneminen tai runsaan bakteerimäärän pääsy rakkoon voivat edistää tulehduksen syntymistä.

 

Virtsatietulehduksen tunnistaminen

Virtsatietulehduksia ovat muun muassa virtsaputken ja virtsarakon tulehdukset, joista jälkimmäinen on tavallisempi.

Tyypillisiä virtsarakkotulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely ja alavatsan jomotus. Pahanhajuinen virtsa, epätavallinen virtsan väri ja virtsan karkailu eivät yksinään viittaa bakteerin aiheuttamaan virtsatietulehdukseen.

Joskus virtsarakkotulehduksessa voi näkyä verta virtsassa. Virtsarakkotulehduksessa kipu ja kirvely korostuvat virtsaamisen lopussa. Virtsaputkitulehduksessa kirvely on kovinta virtsaamisen alussa.